Ajankohtaista

Pontos ja NREP mukaan kehittämään Helsinki-Vantaan lentokentän ja Aviapoliksen aluetta

0
(0)

Pontos Oy ja NREP Oy:n hallinnoima rahasto ovat sopineet Finavia Oyj:n kanssa omistus- ja rahoitusjärjestelystä, jossa Finavian tytäryhtiön LAK Real Estate Oy:n omistuspohja laajenee. Järjestelyllä edistetään Helsinki-Vantaan lentokenttäalueen ja Aviapoliksen kokonaisvaltaista kehitystä.

Solmitun järjestelyn myötä kiinteistöyhtiö LAK Real Estate Oy:n uusiksi omistajiksi tulevat Finavian lisäksi NREP:n hallinnoima kiinteistösijoitusrahasto ja sijoitusyhtiö Pontos. Finavian omistusosuus on järjestelyn jälkeen 49 %, NREP:n 31 % ja Pontoksen 20 %. LAK Real Estate saa kaupan avulla omistajikseen sitoutuneen valtio-omistajan rinnalle kaksi kokenutta kiinteistöalan toimijaa, joiden ydinliiketoimintaa on kiinteistöjen kehittäminen pitkäaikaisen pääoman avulla.
Järjestelyllä on kaksi päätavoitetta: ensimmäinen tavoite on parantaa lentoasema-alueen välittömässä läheisyydessä olevien LAK:n omistamien rakennusten liiketoimintaa sekä edistää lentoasema-alueen kehitystä tukemaan voimakkaasti kasvavaa lentoliikennettä. Toinen tavoite on edistää Aviapoliksen tonttimaan kehitystä. Aviapolis on Vantaan kaupungille strateginen kehityskohde, ja järjestely tuo alueen kehittämiseen merkittävästi uusia resursseja ja pääomaa kahden uuden sitoutuneen toimijan myötä.

Aviapoliksen pitkän aikavälin tavoite on yli 200 000 kerrosneliömetriä asuin-, toimisto- ja palvelurakentamista. Lyhyen aikavälin tavoitteena on rakentaa Aviapoliksen länsipäähän asuntoja ja ostoskeskus yhden korttelin alueelle sekä laajentaa pohjoisosan toimistorakentamista.

”Aviapolis on ainutlaatuinen ja kansainvälinen lentokenttäkaupunki, jonka keskeinen sijainti on tehnyt siitä yhden pääkaupunkiseudun eniten kasvavista yritysalueista. Tämä on meille hieno mahdollisuus päästä mukaan dynaamisen lentokenttäalueen kehittäjäksi”, sanoo NREP:n osakas Mikko Räsänen.

”Olemme hyvin tyytyväisiä saadessamme tuoda omaa osaamistamme Vantaalle strategisesti tärkeälle lentoasema-alueelle. Haluamme yhdessä NREP:n kanssa varmistaa, että LAK:lla on riittävät resurssit alueen kehittämiseen nopeassa aikataulussa”, toteaa Pontoksen toimitusjohtaja Timo Kokkila.

Helsinki-Vantaan lentokenttäalueella on tällä hetkellä noin 20 000 työpaikkaa, ja määrän arvioidaan kasvavan entisestään. Omistusjärjestely tukee koko Aviapolis-alueen kehittymistä sekä Helsinki-Vantaan lentokenttäalueen kehittyvää asemaa eurooppalaisen lentoliikenteen solmukohtana.

”Nyt solmittu yhteistyö parantaa Vantaan Aviapoliksen kehitysmahdollisuuksia kansainvälisesti arvostetuksi lentokenttäkaupungiksi. Lentokenttien ja niiden lähialueiden yhteinen kehitystyö kaupunkien uusiksi keskuksiksi on kaupunkisuunnittelun nouseva trendi. Nyt solmittu sopimus mahdollistaa entistä paremmin Aviapolikselle asetettujen tavoitteiden toteuttamisen Vantaan kasvun keskuksena”, toteaa Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Lisätietoja:
Mikko Räsänen, osakas, NREP, +358 9 674 410
Timo Kokkila, toimitusjohtaja, Pontos, +358 10 239 6359 @timokokkila

NREP on vuonna 2005 perustettu Pohjoismaiden johtava kiinteistösijoittaja ja -kehittäjä. Yhtiö hallinnoi 3,5 miljardin euron kiinteistövarallisuutta ja työllistää yli 100 asiantuntijaa Pohjoismaissa, joista 25 Suomessa. NREP toimii kaikissa tärkeimmissä kiinteistöalan segmenteissä: asunnot, toimistot, liiketilat, pienvarastot (Pelican Self Storage) ja logistiikka. Kiinteistöjen omistamisen lisäksi NREP kehittää aktiivisesti kohteitaan tiiviissä yhteistyössä sidosryhmiensä kanssa.

Pontos on suomalainen perheyhtiö, joka uskoo pitkäjänteiseen omistamiseen ja hyvään työkulttuuriin. Pontos on kasvollinen ja aktiivinen omistaja, joka sijoittaa kiinteistöihin, kiinteistö- ja aluekehittämiseen sekä kasvuyrityksiin. Pontoksen portfolioyhtiöt (Pontoksen omistusosuus yli 10 %) toimivat kymmenessä maassa, työllistävät yli 6 000 ihmistä ja omistavat yli 500 000 m2 kiinteistöjä.

LAK Real Estate Oy on kiinteistöyhtiö, jonka kiinteistöportfolion koko on yhteensä yli 136 000 neliömetriä. Yhtiön omistuksiin kuuluvat muun muassa lentokentällä sijaitsevat Hilton-hotelli sekä WTC-toimistotalo. Lisäksi LAK on merkittävä maanomistaja Aviapoliksen alueella.

Finavia tarjoaa ja kehittää lentoasemapalveluja, joiden kulmakivinä ovat turvallisuus, asiakaslähtöisyys ja kustannustehokkuus. Finavian kattava 21 lentoaseman verkosto mahdollistaa kansainväliset yhteydet Suomesta maailmalle − ja maailmalta eri puolille Suomea. Helsinki-Vantaan lentoasema on Pohjois-Euroopan johtava vaihtoasema kaukoliikenteessä. Vuoden 2016 liikevaihto oli 381 miljoonaa euroa ja konsernin henkilöstömäärä on 1900.

Mitä pidit artikkelista?

Olemme pahoillamme, ettet pitänyt artikkelistamme.

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?