Ajankohtaista

Pontos aloittaa yhteistyön Ruut8:n kanssa, jonka kehittämällä järjestelmällä voidaan optimoida rakennusten energiankäyttöä ja parantaa sisäilmaolosuhteita

0
(0)

Portfoliotaan laajentava sijoitusyhtiö Pontos on aloittanut yhteistyön Tallinnassa sijaitsevan teknologiayritys Ruut8:n kanssa. Pontos on tehnyt 30% sijoituksen yhtiöön. Investointi tulevaisuuden toimialoihin ja lupaavaan kasvun vauhdittaminen ovat Pontoksen liiketoiminnan ytimessä.

Sijoitus Ruut8:aan on Pontokselle osa uutta aluevaltausta kiinteistötoimialalla, joka elää jatkuvan teknologisen kehityksen ja murroksen keskellä. Digitalisaatio ja tekoäly tulevat mullistamaan kiinteistöjen ja toimitilojen hallinnan, Pontos haluaa olla mukana tässä kehityksessä.

Ruut8:n innovaatiot liittyvät älykkääseen kiinteistöjen ohjausjärjestelmään. Järjestelmä mahdollistaa samanaikaisesti muun muassa reaaliaikaisesti säädeltävän ja paremman energiatehokkuuden, pienemmän hiilijalanjäljen ja helppokäyttöisen sisäilmajärjestelmän. “Keskeinen osa ohjausjärjestelmää on myös äärimmäisen helppo ja jatkuvasti kehittyvä käyttöliittymä”, kertoo Ruut8:n toimitusjohtaja Siim Täkker.

Ohjausjärjestelmä on yhteensopiva lähes kaikkien rakennusautomaatiojärjestelmien kanssa. Käyttöönotto normaalisti tapahtuu parissa päivässä ja se ei edellytä merkittäviä investointeja kiinteistön omistajalta. Kuukausittainen käyttökustannus perustuu osuuteen toteutuneista säästöistä energian ostamisessa ja tehostuneessa käytössä.

Ohjelman ja tuotteen loppukäyttäjiä ovat ensisijaisesti kiinteistöjen huollosta ja ylläpidosta vastaavat kiinteistöpäälliköt, operaattorit ja kiinteistönhoitajat sekä huoltohenkilökunta. Järjestelmää onkin kehitetty tiiviissä yhteistyössä loppukäyttäjien kanssa. Viime kädessä se tekee elämästä helpompaa myös kiinteistöjen käyttäjille ja asukkaille. Järjestelmään sisäänrakennettu älykkyys on keskeisessä roolissa sekä tehokkuuden parantamisessa että käyttökokemuksen kehittämisessä.

“Yksi konkreettinen esimerkki ohjausjärjestelmän ainutlaatuisuudesta on sen kyky löytää ja paikantaa yksittäisiä vikoja esimerkiksi tuhansien huoneiden joukosta, vaikkapa hotellissa tai isossa toimitilarakennuksessa. Perinteiset järjestelmät eivät kykene keräämään kaikkea tarvittavaa dataa ja paikantamaan yksittäisiä vikoja yhtä nopeasti ja tehokkaasti kuin älykäs mallimme”, kertoo Siim Täkker.

”Ruut8 teknologia on ollut käytössä Pontoksen omistamassa kauppakeskus Viru Keskuksessa Tallinnassa, jossa saimme yli 12 prosentin vuotuiset säästöt energiakustannuksissa. Tehostuneen energian oston ja käytön lisäksi keskeisenä tekijänä on kiinteistöjen käyttäjien kokemukset. Sisäilmaolosuhteiden on oltava tilojen käytön kannalta optimaaliset. Minusta vaikutti siltä, että kiinteistönomistajan kannalta huonoja puolia ei ole. Järjestelmän käyttöönotto kohteessa ei maksa juuri mitään ja maksu perustuu toteutuneisiin säästöihin. Kaikki ovat heti samalla puolella. Ruut8:n tiimissä yhdistyy huippuosaaminen kovaan tahtoon luoda kiinteistöalalle jotain kokonaan uutta ja siinä Ruut8:n tiimi tuntuu onnistuneen”, sanoo Pontoksen toimitusjohtaja Timo Kokkila.

Ruut8:ssa odotetaan paljon Pontoksen yhteistyöltä. “Olemme hyvin innoissamme yhteistyön alkamisesta, sillä Pontos jakaa kanssamme samat perheyrittäjämäiset arvot ja sillä on laaja verkosto kiinteistötoimialalla, joka hyötyisi järjestelmämme käyttöönotosta. Pontos on kokenut toimija, joka voi auttaa Ruut8:aa myös kansainvälistymisessä. Olemme varmoja, että alkava yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia enemmän kuin nyt arvaammekaan.”

Ruut8:n ohjausjärjestelmiä on otettu käyttöön esimerkiksi hotelleissa, toimistotiloissa ja kauppakeskuksissa Virossa ja Liettuassa, ja yritys tavoittelee nyt kasvua globaaleilta markkinoilta. Potentiaalisia kohteita ja ohjausjärjestelmän käyttömahdollisuuksia on lukuisia. Tekoälyn ja älykkäiden järjestelmien käyttö on kiinteistötoimialalla toistaiseksi uutta.

 

Lisätietoja:

Timo Kokkila, CEO, Pontos, +358 10 239 6359, @TIMOKOKKILA 

Siim Täkker CEO, Ruut8, +372 561 50060

Mitä pidit artikkelista?

Olemme pahoillamme, ettet pitänyt artikkelistamme.

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?