Ajankohtaista

R8tech valittiin Proptech Finlandin jäseneksi tekoälyyn perustuvalla energianhallintajärjestelmällään

0
(0)

Pontoksen portfolioyhtiö R8tech on hiljattain valittu kiinteistö- ja rakennusalan innovaatioyhteisön Proptech Finlandin jäseneksi. R8tech:in teknologia vähentää energiankulutusta kaupallisissa rakennuksissa jopa 20 % sisäilman laatua heikentämättä.

R8tech:in Digital Operator on verkkopohjainen lisäosa kiinteistön BMS-energianhallintajärjestelmään. Se hallitsee ilmanvaihtoa rakennuksessa – se lämmittää, viilentää ja vaihtaa ilmaa huoneissa automaattisesti sopivassa määrin ja parhaaseen mahdolliseen aikaan. Yksi R8tech-yhtiön perustajista, hallituksen jäsen Imre-Gustav Vellamaa kirjoitti tekoälyn roolista energianhallinnassa:

LVIS-järjestelmän rakennuskustannukset ovat 20 vuoden ajalla kaupallisissa kiinteistöissä noin 25–30 %, energiakustannukset noin 60 % ja ylläpito sekä päivittäminen noin 10–15 %. Vaikka BMS-järjestelmän myötä rakennuksen tekninen hallitseminen on tehokasta, vaatii se sellaisenaan ihmisen työpanoksen. Esimerkiksi kello 10 aukeavan kauppakeskuksen tuuletusyksiköt tulisi käynnistää kello 9.30, jotta vierailijat voivat saapua raikkaisiin sisätiloihin. Sisäilma nimittäin vaikuttaa huomattavasti sisätilojen viihtyvyyteen paikoissa, joissa työskennellään ja vietetään aikaa. Vaikutukset terveyteen ja jopa päätöksentekokykyyn ovat merkittävät.

Kaupallisten rakennusten hallitsemisessa on kuitenkin haasteita. Parhaan mahdollisen sisäilman ylläpito on työlästä, jos samalla pyritään kokonaisvaltaiseen ja jatkuvaan energiatehokkuuteen.

Eräänä päivänä voi olla energiatehokasta laittaa ilmanvaihtoyksikkö päälle kello 9.30, kuten edellisessä esimerkissä. Mutta jonain toisena päivänä ulkolämpötila on voinut vaihdella ja tehokkaaseen ilmanvaihtoon vaikuttavat tekijät edelliseen yöhön nähden voivat olla erilaiset. Tällöin ilmanvaihtoyksikkö olisi parasta laittaa päälle kello 9.42 tai 9.34. Sääennuste saattaa luvata ulkolämpötilan laskua kello 11.16 eteenpäin, ja tämä tulisi huomioida ilmanvaihdossa. Mutta sähkön hinta saattaa juuri tähän aikaan ollakin korkeimmillaan. Miten energianhallinta sitten hoidettaisiin parhaimmalla mahdollisimmalla tavalla?

Käyttämällä tekoälyä.

Digital Operator -lisäosan algoritmit analysoivat rakennuksen LVIS-tietoja hyvin yksityiskohtaisesti. Ne huomaavat virheet ja toimivat ympäri vuorokauden niin, että energiaa ja kustannuksia säästyy mahdollisimman paljon ilmanlaatua heikentämättä. Esimerkiksi marraskuussa 2019 kauppa- ja viihdekeskus Viru Keskus siirtyi LEED Silver -luokituksesta LEED Platinum -luokitukseen energiatehokkuudessaan R8:n teknologian avulla. Viru Keskus palkittiin ainoana rakennuksena Virossa LEED O&M (Leadership in Energy and Environmental Design for Existing Buildings’ Operations and Maintenance) Platinum -todistuksella tunnustuksena kestävän kehityksen edistämisestä ja ympäristöystävällisestä toiminnasta. Platinum-luokitus on kyseisen todistuksen korkein taso.

63 500 m²:n kokoisessa kauppakeskuksessa on yli 60 000 ”datapistettä”, joita kone voi tarkastella tehokkaimman mahdollisen energiankäytön varmistamiseksi. Ihminen ei voi. Hiljattain R8:n Digital Operator -lisäosa löysi 300 teknistä ongelmaa eräästä 30 000 m²:n kokoisesta hotellista sen BMS-energianhallintaohjelmistosta ja LVIS-komponenteista. Pätevät insinöörit olivat löytäneet vain 30. R8 käyttää muuttujia, joita ihminen ei kykene havaitsemaan.

Kiinteistöjen omistajat ja johtajat elävät nopean teknologisen kehityksen aikaa. Otetaan seuraava kehitysharppaus yhdessä.

 

Lisätietoja:

Pontos aloittaa yhteistyön R8:n kanssa 

R8tech – verkkopohjainen lisäosa kiinteistön BMS-järjestelmään

Proptech Finland

Pontoksen sijoitusjohtaja Risto Kankaanpää esittelee, miten energiankulutusta voi vähentää kaupallisissa rakennuksissa jopa 20 % sisäilman laatua heikentämättä (EN):

 

Mitä pidit artikkelista?

Olemme pahoillamme, ettet pitänyt artikkelistamme.

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Lisätietoja