Ajankohtaista

Viru Keskukselle myönnetty vanhoille rakennuksille ainutlaatuinen LEED Platinum -sertifikaatti ensimmäisenä kauppakeskuksena Baltiassa

Viru Keskukselle myönnetty vanhoille rakennuksille ainutlaatuinen LEED Platinum -sertifikaatti ensimmäisenä kauppakeskuksena Baltiassa
Viru Keskuksen toimitusjohtaja Gertti Kogerman ja LEED-sertifiointispesialisti Liis Astover
0
(0)

Pontoksen 73-prosenttisesti omistama Viru Keskus on marraskuussa saanut ainoana kauppakeskuksena Baltiassa korkeimman platinatason Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) -sertifikaatin Operations & Maintenance (O&M) -luokassa. LEED-luokitus on maailman käytetyin globaali rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä. Tunnustus myönnettiin ansiokkaasta energiatehokkuudesta, kierrätyksestä sekä luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Vanhojen rakennusten osalta korkea ympäristöluokitus on ainutlaatuinen.

Yhtiö sai arvioinnissa täydet pisteet energiankäytössään. Viru Keskus on jo pitkään tehnyt vuosittain 15 prosentin kokonaisenergiansäästöä käyttämällä Pontoksen toisen portfolioyhtiön R8 Technologiesin itseoppivaa tekoälyyn perustuvaa ohjelmaa. Ohjelma käyttää lähes 40 000 anturia keskeisten kiinteistöhallintajärjestelmien seurantaan ja reagoi lennossa esimerkiksi sisä- ja ulkolämpötilojen muutokseen, sähkön hintaan, sisäilman hiilidioksidipitoisuuteen ja kiinteistön käyttöasteeseen. Järjestelmän avulla kaupalliset kiinteistöt säästävät keskimäärin neljänneksen energiakustannuksissaan.

Älyratkaisujensa ansiosta Viru Keskus pystyy tarjoamaan vuokralaisilleen lähes puolet halvemmat ylläpitokulut kuin muut vastaavat kauppakeskustilat Baltiassa. “Olemme erittäin ylpeitä siitä, että Viru Keskus näyttää esimerkkiä ympäristöasioissa koko Baltian laajuisesti. Rakennetulla ympäristöllä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa ja luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa. Kestävään kehitykseen tehdyt investoinnit ovat konkreettisia asioita. Vuodesta 2021 alkaen keskuksessa on ollut käynnissä mittava peruskorjaus, joka päättyy vuonna 2023. Keskuksessa on myös parannettu useita elintärkeitä infrastruktuureja, investoitu energiatehokkaampaan teknologiaan ja tehty kiertotalouden toimenpiteitä. On hienoa, että nämä toimenpiteet näkyvät myös yhtiön saamassa ympäristötunnustuksessa”, sanoo Pontoksen kiinteistösijoitusjohtaja Päivi Tomula.

Mitä pidit artikkelista?

Olemme pahoillamme, ettet pitänyt artikkelistamme.

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Lisätietoja

Tomula Päivi

Päivi Tomula

Kiinteistösijoitusjohtaja

+358 40 643 2809