Ajankohtaista

Pontos myy osuutensa Viru Keskuksesta pitkäaikaiselle kanssaomistajalle

Pontos myy osuutensa Viru Keskuksesta pitkäaikaiselle kanssaomistajalle
Viru Keskus sijaitsee Tallinnan historiallisessa sydämessä, Unescon maailmanperintökohteen vanhankaupungin kyljessä ja on Viron vierailluin paikka.
5
(4)

Pontos on allekirjoittanut sopimuksen Tallinnassa sijaitsevan Viru Keskuksen omistusosuuden myynnistä virolaisille kiinteistösijoitusyhtiöille AS Kapitel ja Tristafan Oü. Kapitel on omistanut yhtiöstä jo ennen kauppaa vähemmistön. Keskuksen vuokrattava pinta-ala on noin 29 000 m² ja tällä hetkellä keskuksessa toimii lähes 100 liikettä. Kaupan voimaantulo edellyttää Viron kilpailuviranomaisen hyväksyntää. Kauppahinta on kaupan osapuolten sopimuksella salainen.

Pontos ja Kapitel ovat tehneet yhteistyötä Viru Keskuksen kehittämisessä aina sen rakentamisesta saakka, vuodesta 2004. Tallinnan sydämessä, vanhan kaupungin kyljessä sijaitsevaan keskukseen on tänä keväänä valmistunut sen historian suurin uudistus, joka kattoi 90 prosenttia keskuksen pinta-alasta.

“Viru Keskus on ollut Pontokselle iso ja menestyksekäs panostus. Omistusaikanamme Viru Keskus on läpikäynyt kaksi uudistusprosessia ja kehittynyt moderniksi, yli 13 miljoonan vuosivierailijan ostos- ja kaupunkikeskukseksi, joka on täyteen vuokrattu. Viru Keskuksen tiimi on tehnyt erinomaista työtä ja olemme tyytyväisiä siitä, että keskus pääsee nyt Kapitelin ja Tristafanin johdolla jatkamaan kukoistustaan”, kommentoi Pontoksen kiinteistösijoitusjohtaja Päivi Tomula.

Viru Keskuksen menestyksen moottorina on ollut hyvä omistajayhteistyö ja tiimin vahva osaaminen. ”Omistajana Pontos on ollut edelläkävijä energiatehokkuudessa, kestävässä kehityksessä ja digitalisaatiossa. Meille omistusosuuden kasvattaminen Viru Keskuksessa on looginen askel ja sopii hyvin Kapitelin pitkän aikavälin strategiaan. Jatkamme keskuksen kehittämistä yhteistyössä Viru Keskuksen ammattitaitoisen tiimin kanssa”, sanoo Kapitelin toimitusjohtaja ja Viru Keskuksen hallintoneuvoston jäsen Taavi Ojala.

Asiakaskokemuksen ja elämyksellisyyden lisäksi Viru Keskus on edelläkävijä käytönaikaisen ympäristövastuullisuuden saralla. Yhtiö sai viime vuonna jo toista kertaa ainoana kauppakeskuksena Baltiassa korkeimman platinatason ympäristöluokituksen LEED Operations & Maintenance. Viru Keskus on jo pitkään tehnyt 15 prosentin kokonaisenergiansäästöä käyttämällä Pontoksen toisen portfolioyhtiön R8 Technologiesin itseoppivaa tekoälyyn perustuvaa ohjelmaa.

Pontos jatkaa edelleen Viru Korttelissa toimivan Viru Hotellin omistajana.

Lisätietoja:
Päivi Tomula
Kiinteistösijoitusjohtaja, Pontos Group
paivi.tomula@pontos.fi, +358 40 643 2809

 

Pontos Group on suomalainen perheyhtiö, joka sijoittaa kiinteistöihin, kiinteistökehittämiseen, kiinteistöalan digitalisaatioon, kasvuyrityksiin ja pääomarahastoihin. Yhtiö on aktiivinen ja pitkäjänteinen omistaja, joka on sitoutunut portfolioyhtiöidensä jatkuvaan kehittämiseen. Se sijoittaa kiinteistöihin ja yhtiöihin Suomessa ja lähialueilla sekä pääomarahastoihin globaalisti. Pontoksen tavoite on lisätä sijoituksia kiinteistöalan digitalisaatioon ja kiinteistöjen elinkaaren kehittämiseen aina rakentamisesta kiinteistöjen käyttämiseen. Yhtiö pyrkii siten kehittämään kaupunkeja ja asuinkeskuksia ihmisten ja ympäristön kannalta kestävästi. 

Viru Keskus on ollut Viron vähittäiskaupan lippulaiva jo 20 vuoden ajan, ja sen valikoimaa, laatua ja ostokokemusta on vaikea ylittää. Viru Keskus sijaitsee Tallinnan historiallisessa sydämessä aivan Unescon maailmanperintökohteeksi nimetyn vanhankaupungin vieressä, ja se on Viron vierailluin paikka. Yli 115 myymälää ja palvelupistettä, joita pyörittävät kansainväliset toimijat yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, keräävät vuosittain yli 13 miljoonaa käyntiä. Viru Keskus koki hiljattain 20-vuotisen historiansa laajimman uudistuksen, sillä 90 prosenttia keskuksesta uudistettiin kokonaan. 47 täysin uutta ja 39 uudistettua liikettä avasi ovensa, minkä lisäksi avattiin ainutlaatuinen Viru Food Hall (Toidutänav) ja kauneus- ja terveyspalvelut yhdistävä hyvinvointikerros Ilusfäär. Viru Keskus on urbaani maailma, jossa on erinomainen valikoima ja paras ostokokemus.

Kapitel on yksi Baltian suurimmista kiinteistöyhtiöistä, ja sen portfolio sisältää yli 270 000 m² vuokrattavaa tilaa. Yhtiö on suuri osakkeenomistaja neljässä ostoskeskuksessa (Spice ja Spice Home Riiassa, Panorama Vilnassa ja Viru Keskus Tallinnassa) ja omistaa viisi toimistorakennusta (Delta Plaza ja Sõpruse Ärimaja Tallinnassa, Elemental Business Centre Riiassa, Narbuto 5 Vilnassa ja I.P. Pavlova 5 Prahassa). Kapitel omistaa myös Nordic Hotel Forumin (jota hallinnoi Nordic Hotels OÜ) ja yhdessä Infortar AS:n kanssa Tallink City Hotelin (jota hallinnoi Tallink Hotels). Kapitelilla on 50 %:n omistus Kapitel Logistics OÜ:ssa, joka omistaa kaksi logistiikkakeskusta Tallinnan kehätiellä. Kapitelilla on kaksi merkittävää toimistorakennushanketta rakennusvaiheessa: Arter-kortteli Tallinnassa ja Elemental Business Centre -liikekeskus Riikassa. Lisätietoja: www.kapitel.ee.

Tristafan OÜ on 100-prosenttisesti virolaisella pääomalla rahoitettu holdingyhtiö. Tristafan OÜ consolidation -konsolidointiryhmä kattaa viisi tytäryhtiötä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Konserni toimii pääasiallisesti kiinteistövuokrauksen ja -kehittämisen sekä rakennuslaitteiden ja maatalouden myynnin ja teknisen kunnossapidon parissa.

Mitä pidit artikkelista?

Olemme pahoillamme, ettet pitänyt artikkelistamme.

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Lisätietoja

Tomula Päivi

Päivi Tomula

Kiinteistösijoitusjohtaja

+358 40 643 2809