Blogi

Tekoäly siivittää kestävää kiinteistöalan muutosta

Tekoäly siivittää kestävää kiinteistöalan muutosta
Siim Täkker, perustaja ja toimitusjohtaja, R8 Technologies
3
(1)

Tekoälyavusteinen ilmastonmuutoksen hillitseminen on epäilemättä päivän puheenaihe, joka herättää huomiota ja on noussut asialistan kärkeen maailmanlaajuisesti. COP28, YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen osapuolten 28. konferenssi ei ollut poikkeus – yritykset, kuten Google, Microsoft ja IBM korostivat tekoälyratkaisujen edistymistä ja tehoa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Viime vuosikymmenen aikana tekoäly on herättänyt suurta kiinnostusta, ja sillä on ollut useita eri teollisuudenalojen käyttökohteita. Tietoon perustuvien, autonomisten ja ennakoivien ominaisuuksiensa ansiosta ei ole yllättävää, että teknologiaa on sovellettu kiinteistöjen kestävän tulevaisuuden uudelleenmäärittelyn haastavalla matkalla.

Vuonna 2015 tehdyn Pariisin sopimuksen läpimurron jälkeen monet toimialat ovat siirtyneet seuraavaan aikakauteen, jossa kestävyydestä on tullut planeettamme tulevaisuutta määrittävä ensisijainen tekijä. Kiinteistöala ei ollut poikkeus. Rakennustoiminta tarvitsi ratkaisuja nopeaan hiilestä irtautumiseen, jotta kiihtyvään ilmastohaasteeseen voitaisiin vastata.

Ratkaisu on jo olemassa, mutta se edellyttää useampien alan johtajien nopeaa toimintaa ja sopeutumista, jotta vaikutus olisi vielä merkittävämpi ja välittömämpi. Seuraavat kolme keskeistä pilaria määrittelevät kiinteistöalan muutoksen etenemisen kohti ilmastoneutraaliutta.

Tekoälyn sisällyttäminen kiinteistöalan vastuullisuustoimenpiteisiin

Tekoälyä voidaan käyttää datan analysointiin ja ennustamiseen, mikä voi auttaa seuraamaan ja mittaamaan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjen vähentämisen vaikutuksia. Tämä tieto voi puolestaan auttaa tunnistamaan ja saavuttamaan pitkän aikavälin kestävyystavoitteita.

Liiketoiminnan ilmastonmuutoksen hillitsemisstrategia on keskeinen osa kiinteistöalan ilmastotoimia. Strategia auttaa kiinteistöalaa määrittämään ilmastotavoitteensa ja luomaan suunnitelman niiden saavuttamiseksi. Strategian tulee olla avoin ja kestävä, jotta se voi tuottaa todellisia ja mitattavissa olevia vaikutuksia.

Tekoälyyn perustuva tietopohjainen menetelmä voi olla tehokas tapa toteuttaa tätä strategiaa. Tekoälyä voidaan käyttää datan keräämiseen ja analysointiin, jotta kiinteistöalan toimijat voivat saada selkeän kuvan ilmastotoimenpiteiden vaikutuksista. Tämä tieto voidaan sitten käyttää strategian jatkuvaan parantamiseen.

Tekoäly auttaa kiinteistöportfolion hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä

Ei ole mikään salaisuus, että 40 prosenttia maailmanlaajuisista päästöistä on peräisin kiinteistöalalta, ja 70 prosenttia niistä syntyy rakennusten toiminnasta. Kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä on tullut prioriteetti kaikille kiinteistöportfolioiden omistajille. Tämä edellyttää skaalattavaa ratkaisua, eli sellaista ratkaisua, joka voidaan helposti skaalata kymmeniin yksittäisiin rakennuksiin ja niiden miljooniin datapisteisiin – lyhyessä ajassa.

Tekoäly on juuri oikea työkalu tähän tehtävään, sillä se pystyy vähentämään hiilidioksidipäästöjä kaikissa rakennuksissa, ja vaikutus etenee ja lisääntyy itsenäisesti ajan myötä.

Tekoäly on väline, jolla voidaan merkittävästi lisätä ihmisen kykyjä

Tekoäly on rakennusten managereille ja teknikoille tärkeä työkalu, joka täydentää merkittävästi ihmisen kykyjä. Tällöin he voivat keskittyä mekaanisten ongelmien ratkaisemiseen samalla kun tekoäly ohjaa rakennuksen teknisiä järjestelmiä ja antaa arvokasta tietoa.

Tekoäly oppii koko ajan tiedoista, joita se saa, mikä tehostaa sen toimintaa entisestään. Tekoäly ottaa huomioon kertyneen tiedon ja säätää järjestelmiä ennakoivasti, jolloin rakennusten isännöitsijät ja teknikot voivat käyttää tilojaan mahdollisimman tehokkaasti ja samalla seurata, valvoa ja täyttää kiinteistöjen kestävyystavoitteita. Työkalu auttaa navigoimaan rakennusten ekosysteemien monimutkaisuudessa.

Kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävän polun viitoittaminen on suuri haaste, mutta siihen on kuitenkin tartuttava ja siihen voidaan tarttua käyttämällä digitalisaatioon ja tietoon perustuvaa tekoälyautomaatiota. Vaikka tavoite vaikuttaa valtavan suurelta, se on maailmanlaajuisesti saavutettavissa oleva todellisuus. Jokaisen kiinteistön on mahdollista aloittaa tekoälyyn perustuva kestävän kehityksen muutos kohti planeettamme ilmastoneutraalia tulevaisuutta.

Siim Täkker
Perustaja ja toimitusjohtaja
R8 Technologies

Tietoa R8 Technologiesista:
R8 Technologies on johtava ihmislähtöinen tekoälyteknologiayritys, joka hallinnoi yli 3 miljoonaa m²:n suuruista liikekiinteistöä eri puolilla Eurooppaa. R8 Technologies, tietoon perustuvat tekoälyratkaisut, on saanut kansainvälistä tunnustusta, kun se sulki vuoden 2023 sijoituskierroksen ja toivotti Panasonic Corporationin, Encevon ja Møller Eiendomin tervetulleiksi kansainvälisiksi kumppaneiksi. R8 Technologies on jo vähentänyt 55 000 tonnia kiinteistöjen hiilidioksidipäästöjä ja auttaa kiinteistöalan muutosta entisestään.

Mitä pidit artikkelista?

Olemme pahoillamme, ettet pitänyt artikkelistamme.

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?

Haluatko kertoa, miten voisimme parantaa artikkeleitamme jatkossa?