Viru Hotelli

Pontoksen kasvu jatkui positiivisena ja pitkäkestoiset investoinnit alkoivat tuottaa tulosta

Pontoksen asiantuntijat laajasti alan järjestöissä

Pontoksen asiantuntijat vaikuttivat laajasti alan järjestöissä edistäen aktiivista omistajuutta

Pontoksen pelkästään Helsingin toimiston kuusi asiantuntijaa vaikuttivat vuonna 2022 jo yhteensä 14:ssä eri toimikunnassa alan yhdistyksissä ja järjestöissä, jotka edistävät aktiivista ja pitkäjänteistä omistajuutta Suomessa.

Järjestöihin kuuluu useita pääomasijoittamisen, kiinteistösijoittamisen sekä hallitusammattilaisuuden osaamista ja yhteistyötä edistäviä toimijoita – kaikilla tavoitteenaan kehittää toimialoja kestävällä ja vuorovaikutteisella tavalla. Lisäksi toiminnan ytimessä on kiinteistö- ja rakennusalan kestävyys. Pontoksen tiimi toimi aktiivisesti esimerkiksi Suomen hallitusammattilaiset ry (DIF):ssä, Pääomasijoittajat ry:ssä, Green Building Council Finland ry:ssä sekä RAKLI ry:ssä.

Järjestöyhteistyö on hyvin konkreettinen tapa osallistua toimialaa hyödyttävien käytäntöjen luomiseen aina taksonomian soveltamisesta yhteiskunnallisen läpinäkyvyyden lisäämiseen.

Yhteistyö on aktiivisen omistajuuden kulmakivi. Osallistumalla alan järjestöjen ja yhdistysten toimintaan Pontos voi vaikuttaa hyvin laajasti kiinteistö- ja pääomasijoitusalojen sekä omistajuuden kehitykseen.

Pontos

Ficolo
Katso video Ficolon kasvutarinasta!
Katso video Ficolon kasvutarinasta!

Pontos myi osuutensa data- ja pilvipalveluyritys Ficolosta

Heinäkuussa 2022 Pontos myi osuutensa data- ja pilvipalveluyritys Ficolosta, johon sijoitimme vuonna 2017 yhdessä Taalerin kanssa. Yhtiö kasvoi omistuksemme aikana keskimäärin 30 % vuosittain, ja sen osti Digital 9 Infrastructure plc noin 135 miljoonan euron kauppahinnalla.

Ombria

Ombria

Ombrialla erinomaiset myyntiluvut Viceroy Residences -huoneistoissa, ja Portugalin suosio matka­kohteena jatkaa kasvuaan

Ombria Resort sai vuoden 2022 aikana täyteen 80 prosenttia myytyjä Viceroy Residences -huoneistoja. Yhtiö on edellä myyntitavoitteistaan. Amerikkalaisen luksushotellioperaattori Viceroy:n operoimat huoneistot ovat viiden tähden huoneistoja. Niissä on omistajille taattu 5 %:n vuokratuotto viidelle vuodelle, omistajaedut viiden tähden hotelliin ja palveluihin, kuten golfiin, ravintolaan ja kylpylään – ja huoneistoja saa käyttää 10 viikkoa vuodessa.

Ombria Resort on Portugalin Algarvessa sijaitseva kestävä viiden tähden kokonaisuus, jossa 18-reikäisen golf-kentän ympäristöön rakennetut huoneistot, hotelli ja villat muodostavat ainutlaatuisen kyläyhteisön palveluineen. Portugalin suosio matkakohteena jatkaa kasvuaan – vuosien 2019-2022 välillä matkailu on tuottanut euromääräisesti 19 prosenttia enemmän koronapandemiasta huolimatta. Tammi-lokakuussa 2022 maassa kävi 13,5 miljoonaa vierailijaa, ja matkailu onkin palautunut lähes pandemiaa edeltävälle tasolle.

Viru Keskus

Viru Keskus avasi uudistuneen ravintola­keskittymän ja lisäsi palvelu­tarjontaansa

Viru Keskus avasi kesällä 2022 uudistuneen ravintolakeskittymänsä ja monipuolisti palvelutarjontaansa myös hyvinvoinnin ja vapaa-ajan saralla.

Uudistuneessa 1500:n neliömetrin kokoisessa ravintolakeskittymässä on 15 kahvilaa ja ravintolaa, jotka ovat auki aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan. Alueen katettu ja tulevaisuudessa myös lämmitetty terassi ulottuu Tammsaaren puistoon, mikä on harvinaisuus kauppakeskusten ravintola-alueilla. Perinteisen kauppakeskusravintolamaailman sijaan asiakas voi koota mielensä laadukkaat, ajan hermolla olevat ja kohtuuhintaiset ruuat ravintoloiden myyntipisteiltä.

Yhtiö myös keskitti kauneus- ja terveyspalveluita tarjoavat myymälänsä neljänteen kerrokseen omalle alueelleen ja laajensi hyvinvointipalveluitaan: keskuksen katolle tehtiin padel-kenttä. Tallinnan maineikkain kirjakauppa Rahva Raamat lounaskahviloineen laajennettiin ja kodikas toteutus nojatuoleineen ja lukunurkkineen toikin yhtiölle kansainvälisen ”Bookstore of the year” -tunnustuksen.

Energiakriisin vaikutukset jäivät maltilliseksi, sillä Viru Keskus käyttää R8 Technologies:n kiinteistöautomaatiota ohjaavaa tekoälyä niin energiankulutuksen leikkaamiseen kuin päästöjen välttämiseen.

Viru Keskus

Viru Hotelli

Viru Hotelli

Viru Hotelli juhli 50. juhlavuottaan

Viru Hotelli juhli vuonna 2022 50. juhlavuottaan elinvoimaisessa Viru Korttelissa Virossa. Kaikille tuttu maamerkki Tallinnan paraatipaikalla on suomalaisten rakentama, Pontoksen vuodesta 1994 saakka omistama ja suomalaisen Sokotel Oy:n operoima Original Sokos Hotel Viru.

Samassa korttelissa sijaitsee Pontoksen 74-prosenttisesti omistama, kävijämääräisesti Tallinnan vilkkain ostoskeskus Viru Keskus. Hotellin kanssa samassa korttelissa sijaitsevan keskuksen koko kaupallinen konsepti uudistetaan vuosien 2022 ja 2023 aikana, ja sen yleisilme kokee täydellisen muodonmuutoksen. Jatkossa kortteli palvelee siis sekä hotellin asiakkaita, tallinnalaisia että matkailijoita entistäkin monipuolisemmin esimerkiksi muodin lippulaivamyymälöiden ja ravintolakokemusten osalta.

AVIA Real Estate

Avia

AVIA Real Estaten Suomen suurimman hotelli­projektin peruskivi muurattiin

AVIA Real Estaten Suomen suurimman hotelliprojektin peruskivi muurattiin helmikuussa 2022. Rakennettavan kaksitoistakerroksisen hotellin operaattoriksi tulee Nordic Choice Hotels. Hotellihuoneita tulee olemaan yhteensä 719 kpl ja hotellista tuleekin huonemäärältään Suomen suurin.

Hotellin laajuus tulee olemaan n. 38 000 brm2. Hotellirakennukseen sijoitetaan kaksi hotellikonseptia: Clarion & Comfort. Hotellin kellarikerrokseen sijoitetaan tuhannen hengen konferenssitila – lisäksi hotelliin toteutetaan useita ravintoloita, baareja sekä SPA- ja saunatilat. Kahdenteentoista kerrokseen sijoitetaan myös näköalaravintola kattoterasseineen.

Hotelli on saumaton osa Avia City -kokonaisuutta, joka yhdistää luonnon, kaupunkilaiselämän ja lentokentän tiiviiksi ja ainutlaatuiseksi keskittymäksi. Tämä palvelee niin alueen asukkaita kuin yrityksiäkin ja siivittää alueen kilpailukykyä myös kansainvälisesti.

Renor

Renor toteutti kiinteistö­kaupan Vantaan Tikkurilassa

Renor Oy toteutti alkuvuodesta 2022 kiinteistökaupan Vantaan Tikkurilassa sijaitsevassa elinvoimaisessa Silkkitehdas-korttelissa. Aktia Toimitilakiinteistöt Oy osti yhtiön kehittämät Teatterit ja Värjäämö -rakennukset. 1950-luvulla käyttöönotetun ja vuonna 2021 peruskorjatun kokonaisuuden vuokrattava ala on noin 2 500 htm2.

Vantaan kaupungin vuokraamaa Teatteri-rakennusta käyttävät kaksi vantaalaista kulttuuri-instituutiota – Teatteri Vantaa ja Tanssiteatteri Raatikko. Värjäämön muuntojoustava pientoimistotila jakautuu usealle toimijalle.

Kaupan kohde on Renorin toisessa vaiheessa saneeraama Tikkurilan Silkki -korttelin kokonaisuus. Yhtiö jatkaa Tikkurilan historiallisen, näkyvän ja keskeisen korttelin parissa sen vanhimman, 1930-luvulta peräisin olevan rakennuslohkon kehitystyöllä.

Renor

R8

R8 otti käyttöön kysyntä­jousto­palvelun ja säästi asiakkailtaan yhteensä 300 000 euroa noin 6 kuukauden aikana

R8

R8 Technologies lanseerasi vuoden 2022 puolivälissä kysyntäjoustopalvelunsa, Virtual Power Plant -virtuaalivoimalaitoksen. Virtual Power Plant säästi R8:n asiakkailta yli 300 000 euroa noin puolen vuoden aikana.

Kysyntäjoustopalvelu mahdollistaa sähkönkulutuksen vähentämisen tai lisäämisen tietyllä hetkellä, kun kysyntä ja sähkön hinta ovat erityisen korkealla tai matalalla. Tämä edesauttaa sähkönkulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä sekä sähköverkon toimitusvarmuutta.

Kysyntäjoustopalvelu on lisäys R8 palvelutarjoomaan. Yhtiön päätuote Digital Operator on kiinteistön energianhallintajärjestelmän verkkopohjainen lisäosa, joka optimoi lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien hallintaa kaupallisissa kiinteistöissä automaattisesti. Se valvoo ja optimoi jatkuvasti sisäilmaa, havaitsee järjestelmävikoja ja hallinnoi kiinteistönhoitoyhtiön tehtäviä. Vuonna 2022 operaattori teki automaattisia säätöjä yhtiön asiakkaiden kiinteistöissä jopa 5 900 000 kappaletta.

Valmet Automotive

VA

Valmet Automotive sai täyteen miljoona valmistettua akkupakettia

Valmet Automotive sai lokakuussa 2022 täyteen miljoona autoteollisuudessa toimiville asiakkailleen valmistettua ja toimitettua akkupakettia – alle kolmen vuoden sisällä akkuliiketoiminnan aloittamisesta. Nopeasti kasvanut akkuliiketoiminta nosti Valmet Automotiven myös ensimmäistä kertaa maailman 100 suurimman autoteollisuuden komponenttitoimittajan joukkoon ja yhtiö on jo yksi Euroopan johtavista akkujärjestelmien ulkoistetun tuotannon tarjoajista. Autoteollisuudessa yhtiön akkuliiketoiminnan tärkeimpiä asiakkaita ovat Mercedes-Benz ja Volvo.

Autoteollisuuden tarpeiden lisäksi Valmet Automotive kehitti erilaisiin maa- ja metsätalouden sekä rakennus- ja kaivosalan työkoneisiin, raskaan liikenteen ajoneuvoihin sekä linja-autoihin voimanlähteeksi soveltuvan akkujärjestelmän. Järjestelmä otettiin syksyllä käyttöön Ponssen EV1-metsäkoneen teknologiakonseptissa.

Yhtiön strategia on laajentaa akkuliiketoimintaa niin nykyisten asiakkaidensa kuin uusien tuotteiden, toimialojen ja asiakkuuksien kautta. Akkuliiketoiminnan kasvu on vahvasti sidoksissa Valmet Automotiven kestävän kehityksen tavoitteisiin, kuten hiilineutraaliuteen, henkilöstön työtyytyväisyyteen ja tuotannon sivuvirtojen kierrätykseen. Näillä toimenpiteillä yhtiö tukee sähköisen liikenteen kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Valmet Automotive jatkaa edelleen akkujen valmistuskapasiteettinsa nopeasti laajentamista sekä Suomessa että Saksassa.

SRV

SRV

SRV:n toteuttama Siltasairaala valmistui Meilahden sairaala-alueen ytimeen

SRV:n toteuttama Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:n historian suurin rakennushanke Siltasairaala valmistui kesällä 2022 Helsingin Meilahdessa. Rakennustyöt valmistuivat aikataulun mukaisesti haastavista olosuhteista ja koronasta huolimatta.

Siltasairaala on yksi Suomen vaativimpia ja laajimpia sairaalarakentamisen kohteita.

Uuteen sairaalaan on toteutettu runsaasti teknisesti vaativaa, niin sanottua kuumaa sairaalaa, kuten tehohoitotiloja, leikkaussaleja ja kuvantamisen tiloja. Uusi sairaala on suunniteltu ja toteutettu käyttäjälähtöisesti ja se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet vaativan monialaisen ja -ammatillisen potilashoidon toteuttamiselle.

Tornisairaalan ja Syöpätautien klinikan väliin noussut Siltasairaala korvaa Töölön sairaalan toiminnot sekä osan Syöpätautien klinikasta. Se liittää uuden sairaalarakennuksen viereisiin rakennuksiin muodostaen yhtenäisen toiminnallisen kokonaisuuden.

Hintsa Performance

Hintsa Performance keräsi 5,1 miljoonaa euroa Hintsa App-sovellukseen, ja ensimmäiset asiakkaat pääsivät testaamaan sovellusta

Pontoksen portfolioyhtiö Hintsa Performance keräsi 5,1 miljoonaa euroa laajentaakseen hyvinvointi- ja suorituskykyratkaisujaan laajemmalle yleisölle uuden Hintsa App -sovelluksen avulla. Rahoittajiin kuului bisnesenkeleitä, kuten UNILeverin entinen toimitusjohtaja Paul Polman sekä Charles Plowden, Baillie Gifford & Co:n entinen vanhempi osakas, josta tuli vuoden 2022 aikana Hintsan hallituksen uusi puheenjohtaja.

Ensimmäiset yritysasiakkaat pääsivät jo aloittamaan sovelluksen käytön, ja heidän palautteensa on ollut positiivista. Aiemmin huippu-urheilijoiden ja yritysjohtajien käytössä olleet tiedepohjaiset hyvinvointivalmennukset laajenevat ensin asiakasyritysten kaikkien työntekijöiden käyttöön ja sitten myös kuluttajille. Sovelluksessa tehtävät yksilölliset valmennusohjelmat perustuvat terveyden, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn optimointiin.

Hintsa