Vuosikatsaus

Useita onnistumisia portfoliossa

Viru Keskus

Pontos myi osuutensa Viru Keskuksesta pitkäaikaiselle kanssasijoittajalle

Pontoksen vuoden kohokohta oli, kun Pontos allekirjoitti sopimuksen Tallinnassa sijaitsevan Viru Keskuksen omistusosuuden myynnistä virolaisille kiinteistösijoitusyhtiöille Kapitel ja Tristafan. Kapitel on omistanut Viru Keskuksesta jo ennen kauppaa vähemmistön. Kauppa toteutui sittemmin helmikuussa 2024.

Katso videolta Viru Keskuksen menestystarina!
Katso videolta Viru Keskuksen menestystarina!
Ombria

Ombria avasi golf-kentän pelaajille

Ombria Algarve avasi toukokuussa alueella sijaitsevan 18-reikäisen, Jorge Santana da Silvan suunnitteleman, kestävyyttä painottavan golfkentän pelaajille. Kenttää ympäröivä luonto on integroitu saumattomasti pelikokemukseen, joka tarjoaa sekä haasteita että rauhallisen ja kauniin ympäristön.

Kenttä on saanut jo paljon tunnustusta niin pelaajilta kuin muilta toimijoilta.

Pelaajat arvostavat kentän erinomaista kuntoa, yksityiskohtia sekä upeita maisemia. Kentällä tehtiin vuoden 2023 lopun aikana neljä hole-in-onea.

Kenttä sai marraskuussa kansainvälisen lifestyle-lehti Whereverin tunnustuksen yhtenä Portugalin parhaista golfkentistä. Arvion teki riippumaton golf-foorumi Leading Courses.

Muun muassa The Times -lehden mukaan kysyntä kestävyyteen panostaviin golf-kenttiin on kasvanut ja Ombria on yksi niistä golfkentistä, jotka ovat omaksuneet nykyaikaisen, kestävämmän tyylin golfkentän rakentamiseen.

Kenttä on saanut lisäksi golf-aiheisen kestävyysjärjestön GEO-säätiön sertifikaatin ympäristövastuustaan.

Kentän kestävyyteen on panostettu useilla tavoilla:

  • Erityinen pumppujärjestelmä kerää sadeveden ja varastoi sen 9. reiällä sijaitsevaan, tätä tarkoitusta varten tehtyyn järveen. Tätä vettä käytetään sitten kasteluun ja maisemointiin, mikä säästää vettä ja sähköä.
  • Golfkentän väylille on istutettu bermudanurmea, joka käyttää jopa 25 % vähemmän vettä kuin muut nurmityypit.
  • Ombria käyttää maaperän kosteusantureita varmistaakseen, että nurmikkoa kastellaan vain silloin, kun todella tarvitsee. Tämä auttaa vähentämään vedenkulutusta.
  • Sadettimet kentällä ovat sadetinparien sijaan yksittäisiä sadettimia.
AVIA Real Estate

AVIA Real Estate investoi 34 miljoonaa euroa DHL:n logistiikkakeskukseen Helsinki-Vantaan lentokenttäalueella

AVIA Real Estate teki kesäkuussa päätöksen investoida Helsinki-Vantaan lentokenttäalueelle 34 miljoonaa euroa DHL Expressin logistiikkakeskukseen. Uusi logistiikkakeskus toimii Suomen päälajittelukeskuksena osana globaalia DHL Express -pikakuljetusverkostoa. Sen kautta tulevat kulkemaan kaikki Suomen saapuvat ja lähtevät Express-lähetykset. Logistiikkakeskuksessa tulee työskentelemään noin 150 henkilöä, ja määrän odotetaan kasvavan useilla kymmenillä tulevaisuudessa.

Kestävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja terminaali tullaan rakentamaan vähintään LEED Gold -sertifikaatin kriteereiden mukaisesti. Tilojen pääasiallinen lämmitys on maalämpö ja katolle rakennetaan aurinkovoimajärjestelmä, mikä tekee terminaalista lähes kokonaan energiaomavaraisen. Kohde on AVIA Real Estaten ensimmäinen maalämpökohde – sitä varten tontille porataan 33 kaivoa, jotka ovat syvyydeltään 320 metriä.

Keskus on kooltaan n. 16 000 brm², mikä vastaa yli kahta jalkapallokenttää.

Tietokoneella luotu kuva (CGI)
R8 Technologies

R8 laajensi yhteistyötä Viron kolmanneksi suurimman liikekorttelin Ülemiste Cityn kanssa

R8 Technologies ja Viron kolmanneksi suurin liikekortteli Ülemiste City laajensivat maaliskuussa yhteistyötään niin, että yhtiön tekoäly hallitsee nyt yhteensä 350 000 m²:n suuruista aluetta, mukaan lukien toimistot, liiketilat ja lentoaseman tilat. Suurin yksittäinen rakennus on kauppakeskus, joka kattaa yli 100 000 m²:n suuruisen alueen. Aiemmin yhteistyö on koskenut vain osaa rakennuksista.

Ülemiste City on kaupunkiympäristö, jossa työskentelee, opiskelee ja asuu 16 000 ihmistä yli 73 maasta ja jossa toimii lähes 500 yritystä kokonaisliikevaihdoltaan yli 2 miljardia vuodessa. Viron kolmanneksi suurin liikekaupunki suunnittelee tuplaavansa kokonsa seuraavan viiden vuoden aikana.

Pelkästään vuoden 2023 aikana R8:n käyttö Ülemiste Cityn alueella säästi 1,2 miljoonaa euroa energiakustannuksissa sekä 5000 tonnia hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa noin 25 000 puun hiilensidontaa.

R8 sai Panasonicin sijoittajakseen vuoden 2023 rahoituskierroksella

R8 Technologies sai vuoden 2023 rahoituskierroksellaan uusia kansainvälisiä sijoittajia ja kumppaneita, kuten teknologiajätti Panasonic Corporationin. R8:n tekemänsä sijoituksen avulla Panasonic pyrkii tarjoamaan energiatehokkaita rakennusten hallintaratkaisuja ja vähentämään kaupallisten rakennusten ympäristövaikutuksia maailmanlaajuisesti – mikä on linjassa yhtiön kestävän kehityksen vision kanssa.

Sijoitus tehtiin Panasonic Kurashi Visionary Fund -rahaston kautta. Rahasto on sijoittanut neljään teknologiayritykseen, joista R8 on ensimmäinen eurooppalainen sijoitus.

Muita uusia sijoittajia ovat muun muassa energiansiirtoon erikoistunut Encevo ja kiinteistöyhtiö Møller Eiendom.

R8:n tekoäly säästi asiakkailta 10 miljoonaa euroa energiakuluissa

Vuoden 2023 aikana R8 Technologies säästi asiakkailtaan 10 miljoonaa euroa energiankuluissa ja vähensi 26 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Tämä tarkoittaa 77 000 megawattituntia (MWh) energiaa. Kiinteistöalan merkitys on suuri maailmanlaajuisen ilmastohaasteen ratkaisemisessa, koska sen ympäristövaikutukset ovat suurimmat kaikkiin muihin toimialoihin verrattuna.

Pelkästään Viron alueella yhtiön asiakkaat saivat lisäksi 0,5 miljoonaa euroa nettotuloja yhtiön kysyntäjoustopalvelulla. Tämä tarkoittaa 3 300 megawattituntia energiaa. Kysyntäjoustopalvelu mahdollistaa sähkönkulutuksen vähentämisen tai lisäämisen tietyllä hetkellä, kun kysyntä ja sähkön hinta ovat erityisen korkealla tai matalalla. Sähköverkon omistaja kompensoi kysyntäjoustopalvelun käytöstä sitä hyödyntäville tahoille.

R8:n tekoäly teki asiakkaidensa kiinteistöissä yhteensä yli 15 miljoonaa automaattista säätöä, mikä tehostaa energianhallintaa huomattavasti perinteisten manuaalisesti tehtävien säätöjen sijaan.

R8 kasvatti myös hallinnoimansa kiinteistöportfolion koon 3,5 miljoonaan neliömetriin ja laajensi toimintaansa 20 maahan eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2021 yhtiön hallinnoimien neliömetrien määrä oli 1 miljoona, joten kasvua on tapahtunut 2,5 miljoonaa neliömetriä kahdessa vuodessa. R8:n hallinnoiman portfolion kokonaisarvo on yli 10 miljardia euroa.

Yhtiö on sitoutunut kehittämään toimintaansa, joka tuo kiinteistöille helpotusta ilmastohaasteen ratkaisemiseen, energiamarkkinoiden voimakkaaseen epävakauteen ja äärimmäisiin sääolosuhteisiin.

SRV

SRV:n tilauskanta kasvoi 25 prosenttia

SRV vahvisti tilauskantaansa, joka oli vuoden lopussa 1 048,6 milj. euroa eli 25 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tilauskannan rakenteen ansiosta yhtiön toiminta on markkinaympäristön haasteista huolimatta vakaalla pohjalla. Alla muutamia keskeisiä hankkeita.

SRV:n rakennuttamia kerrostaloja

Laakson yhteissairaala

Laakson yhteissairaalan ensimmäinen toteutusvaihe alkoi ja tämä mittava hanke vahvistaa SRV:n asemaa entisestään isojen sairaalahankkeiden toteuttajana. Hankkeen kokonaisarvo on noin 800 miljoonaa euroa, josta oli vuoden 2023 loppuun mennessä kirjattu tilauskantaan noin 300 miljoonaa euroa.

Käyttäjät, eli HUSin ja Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan henkilökunnat, ovat tiiviisti sairaalan suunnittelussa mukana suunnittelijoiden, rakentajien ja tilaajan kanssa. Työmaan ja purkutöiden jätteet käytetään höytykäyttöä edistävästi ja työmaan lajitteluaste on lähes 99 %.

Toimistopilvenpiirtäjä Horisontti

SRV:n pitkään jatkunut työ Helsingin Kalasataman kasvavan alueen kehittämiseksi eteni, kun yhtiö allekirjoitti sopimuksen Suomen ensimmäisen toimistopilvenpiirtäjän, 26-kerroksisen Horisontin toteuttamisesta Kalasatamaan. Järjestyksessään Kalasataman viides tornitalo on valmistuessaan Suomen korkein toimistorakennus. SRV:llä on 80 prosentin markkinaosuus yli 100 metriä korkuisten pilvenpiirtäjien rakentamisessa.

Horisontin tulevaisuuden toimitilat tarjoavat uudenlaiset ulottuvuudet lähityön tekemiseen ja mikä tärkeintä, edellytykset ihmisten kohtaamiseen. SRV siirtää hankkeen valmistuessa myös omat toimitilansa Horisonttiin, Kalasataman urbaanille ja nopeasti kehittyvälle alueelle – erinomaisten liikenneyhteyksien päässä. Rakennukselle tavoitellaan valmistuessaan LEED Platinum -ympäristösertifikaattia.

SRV:n suunnittelemia kerrostaloja

Metsä Woodin kertopuutehdas

SRV:n osaaminen teollisessa projektirakentamisessa varmisti yhtiölle sopimuksen Metsä Woodin kanssa huomattavan kokoisen kertopuutehtaan toteuttamisesta Äänekoskelle. Noin 86 miljoonan arvoinen urakkasopimus koskee 50 000 neliömetrin kokoista LVL-tehdasta, joka rakentuu Äänekosken laajentuvalle tehdasalueelle.

Rakennuksen suunnittelua ja rakentamista toteutetaan SRV:n strategian mukaisesti elinkaariviisaasti, mikä tarkoittaa energiatehokkuutta sekä tulevaisuuden monipuolisten käyttötarpeiden huomiointia. Laitoksen tuotantoprosessit ja lämmitys tulevat toimimaan läheisen biotuotetehtaan tuottamalla bioenergialla. Rakennuksen lämmittämisen käytetään tuotantoprosesseissa syntyvää hukkalämpöä, jota kerätään talteen. Tuotantokatkoksia varten toteutettava varalämmitysjärjestelmä varmistaa, että tehtaassa on aina hyvät olosuhteet.

Valmet Automotive

Valmet Automotive aloitti akkutuotannon Kirchardtin tehtaalla Saksassa

Valmet Automotive aloitti maaliskuussa akkujärjestelmien tuotannon Saksassa sijaitsevalla Kirchardtin tehtaalla. Tehdas on yhtiön kolmas suursarjatuotantoon yltävä akkutehdas, ja samalla ensimmäinen Suomen ulkopuolella. Yhtiö valmistaa Kirchardtissa sähköajoneuvojen korkeajänniteakkuja.

Kirchardtin tehtaan tuotantoalueen koko on noin 11 500 neliömetriä ja akkutuotanto on hiilineutraalia. Valmet Automotivella on Kirchardtin lisäksi akkutehtaat Suomessa Salossa sekä Uudessakaupungissa, autotehtaan yhteydessä.